Att skapa en hemsida eller blogg i WordPress behöver inte vara svårt! Den har hemsidan är byggd med WordPress, som är ett lätt och kul sätt att skapa en egen hemsida med. Det finns många guider på nätet om hur man bygger en hemsida i WordPress och det finns även bra video-guider på Youtube och Vimeo. Här är i alla fall Webbyrå WordPress guide i hur man startar en egen hemsida med WordPress.
Hur man skapar en egen hemsida med WordPress:
Det är inte så svårt att komma igång själv och skapa sin egen WordPress hemsida. I den här guiden går jag igenom grunderna för de som vill lära sig att själv sätta upp en hemsida. Vill du sen fördjupa dig och lära dig mer så tipsar jag om några länkar i slutet. Den här guiden tar inte upp hur du gör för att ändra utseendet på din hemsida precis så som du vill ha det, för att kunna det behöver du ha grundläggande kunskaper i HTML och CSS samt gärna förståelse för PHP. Det finns dock en del WordPress-teman som låter dig ändra och designa om nästan allt på hemsidan genom att göra olika inställningar, Thesis är ett sånt wordpress-tema.
1. Testa WordPress på det enklaste sättet
För att på ett lätt sätt testa WordPress tycker jag att du ska starta ett konto på wordpress.com det är gratis och ett lätt sätt att komma igång med en hemsida eller blogg. Där får du välja ett namn för din sida typ: (www.minsida.wordpress.com) du kan även köpa ett eget domännamn via wordpress.com så att din sida får adressen www.minsida.se sen tar wordpress.com hand om allt annat och du behöver bara tänka på att hitta ett vackert tema att använda på din sida.
2. Full kontroll över hemsidan
Vill du inte ha hemsidan via wordpress.com men ändå vill använda WordPress och ha full kontroll på all kod. Då får du skaffa ett konto på ett webbhotell, där du kan registrera det domännamn du vill ha för din hemsida, precis som du kan på wordpress.com, men med skillnaden att här har du full kontroll över koden på din hemsida. Dock så får du ladda ner källkoden från wordpress.org och installera den på ditt webbhotell om de inte har stöd för (one-click-install).
När det kommer till vilket webbhotell man ska välja så kan jag rekommendera Binero och Loopia som har en bra och trevlig support. Andra webbhotell som jag hört bra om är Fsdata och Oderland. Kolla på deras sidor då de ofta brukar ha erbjudanden som domäner för 10:- st och gratis webbhotell första året. När det gäller domännamn så är det vanligast i Sverige med ändelserna .se, .com och .nu så mitt råd är att registrera en .se adress i första hand om den är ledig, annars en .com och .nu i sista hand.
3. Vad är WordPress?
WordPress är ett CMS (Content Management System) eller ett innehållshanteringssystem. Det finns flera olika CMS-verktyg bland annat Drupal och Joomla som liksom WordPress är byggda med öppen källkod (open source) vilket betyder att de är gratis att ladda ner och att modifiera efter behov. Exempel på andra CMS som har licens är EPiServer och SiteVision.
Av de system som jag testat är WordPress i särklass lättast att komma igång med, kanske det är det som förklarar varför det är så populärt. WordPress är idag världens största CMS och driver runt 20% av hela världens hemsidor. WordPress utvecklas av ett stort community som bidrar med uppdateringar, nya teman och plugins med olika funktioner. WordPress är också översatt till de flesta olika språk.
4. Lätt att få hjälp med WordPress
WordPress har ett stort och aktivt community där man kan ställa frågor och få hjälp, man kan även söka efter det man har problem med så kan man ofta hitta lösningen på forumet, då någon tidigare undrat samma sak. Fördelen med att det finns så många användare är att buggar och problem snabbt brukar lösas. Vill man inte göra allt själv så kan man anlita en WordPress-konsult för hjälp med sin hemsida.
5. Installera WordPress
När man har laddat ner WordPress ska man sedan packa upp zip-filen med winrar eller 7-zip. Därefter har man en mapp på datorn som heter WordPress med massor av filer i.
Nu behöver du ha ett FTP-program, jag brukar använda FileZilla för att kunna överföra filer mellan datorn och webbhotellets server. Du bör ha fått information från ditt webbhotell med ftp-uppgifter, använd sedan dessa i ditt ftp-program för att ansluta till webbservern.
När du anslutit till webbservern ska du leta upp en mapp med domännamnet som du köpt (www.minsida.se) öppna sedan upp mappen och gå till mappen (public_html) eller liknande. Leta sedan upp mappen som du sparat på din dator med alla filer och för över dem med FTP-programmet till public_html mappen.
Nu behöver du skapa en databas i phpMyAdmin, uppgifter och hur du gör hittar du i ditt webbhotells kontrollpanel. När du skapat din databas så kan du skriva ner uppgifterna i ett dokument, de behövs i nästa steg.
Nu är det svåraste klart och själva installationsprocessen kan köras. Öppna din webbläsare och gå till www.minsida.se då bör du (se bilden) ha en installations-sida för WordPress. Följ stegen i guiden med hjälp av uppgifterna du nyss skrev ner, klicka sedan på spara.
Installationen är klar!
Nu om allting har gått bra kan du gå till din sida och testa att logga in. Inloggningen hittar du på www.minsida.se/wp-admin, här fyller du i ditt användarnamn och lösenord från installationen.
Problem under installationen?
Här är en guide Installing WordPress (på engelska) som tydligt går igenom varje steg av installationsprocessen av WordPress.
6. Ändra designen
När du nu besöker din sida har du ett av WordPress standard teman, ofta brukar 3 olika teman följa med vid installationen som du kan växla mellan genom att gå till utseende/teman i administrationsgränssnittet.
För att ändra utseende på din hemsida behöver du byta tema. På wordpress.org/themes kan du hitta massor av gratis teman som du kan ladda ner och installera på din hemsida. Vill du sedan ändra färger m.m på ditt tema finns det bra guider på nätet som visar hur man gör ändringar med CSS.
Hittar du inget tema på wordpress.org finns det flera andra ställen på nätet som erbjuder teman. Sidor på nätet som listar snygga WordPress-teman är Smashing Magazine och Speckyboy. Vill man köpa ett färdigt tema finns det bra att köpa hos Woo Themes och PageLines.
När du laddat ned ett nytt tema till din dator behöver du flytta över filerna på samma sätt som under installationen. Öppna FTP-programmet och för över de uppackade filerna till mappen som heter public_html/wordpress/wp-content/themes/ när det är klart går du till adminpanelen för din sida för att aktivera temat, det gör du under utseende/teman välj aktivera tema.
När det är gjort bör du se resultatet när du besöker din sida. Gör du inte det, kan det vara på grund av att du har caching aktiverat på servern. Testa att stänga av caching och kolla om du nu kan se ditt nya tema.
7. Inlägg, sidor och menyer
Det som skiljer inlägg från sidor i WordPress är att sidor är statiska medan inlägg passar bättre för nyhetsposter, då det under en blogg alltid visar senaste inlägget först. Inlägg är mer som på en nyhetssida som kontinuerligt uppdateras, vanligtvis visar man de senaste inläggen på startsidan. Statiska sidor är det som är vanligt på hemsidor där sidornas adress inte ändras.
Menyer hittar du under utseende/menyer, först får du skapa en meny och lägga till dina sidor som du vill ha i menyn. För att ändra ordningsföljden i menyn kan du bara dra och släppa dem där du vill ha dem, spara sedan din meny. När det är klart behöver du gå in under fliken hantera positioner och välja din meny för att den ska visas på sidan, tryck spara.
8. Widgets, tillägg och plugins
Plugins är tilläggsfunktioner för WordPress som inte följer med från början med installationen. Det finns massor av olika plugins för de flesta saker man vill kunna göra med sin hemsida. Plugins hittar du på wordpress.org/plugins där ser du även en lista till höger som visar de populäraste tilläggen för WordPress. När jag installerar plugins, brukar jag se till att de jag väljer är uppdaterade det senaste halvåret samt att tillägget har många användare. Det brukar säkerställa att det är ett pålitligt plugin.
Med widgets som du hittar under utseende/widgets kan du styra mycket av utseendet på din hemsida. De flesta sidor har widget-fält i sidhuvudet (header), sidfoten (footer) och sidofälten (sidebars) genom att dra över den widget du vill använda till en widget yta aktiveras tillägget på din hemsida.
Vanliga widget-funktioner som många har på sina hemsidor är funktion för att visa senaste kommentarer, Instagram-bilder, arkiv, kategorier, RSS-flöden och textfält.
Klart! Hoppas du har kommit igång med din hemsida nu.
Är det något som är otydlig och som jag missat? Skriv gärna en kommentar eller ställ en fråga i kommentarsfältet, så svarar jag samt kan uppdatera guiden och göra den bättre!